Smart Slider 3 Module

Banner_Recruitment_06.png

جوشکاری یکی از مهم‌ترین فرآیندهای تولیدی است

ابداع جوشکاری را می‌توان یکی از مهم‌ترین اختراعات انسان دانست، زیرا از جمله فرآیندهایی است که با روی کار آمدن آن، صنایع با سرعت بیشتری پیشرفت کردند. در اواخر قرن 19 بود که با اختراع جوشکاری، شیوه سنتی آن یعنی جوش آهنگری از میان برداشته شد، و کیفیت اتصال قطعات به یکدیگر نیز به شدت افزایش پیدا کرد. در این فرآیند چه به صورت دستی انجام شود، و چه به صورت جوشکاری رباتیک، نیاز به الکترود جوشکاری خواهد بود. در واقع الکترود جوشکاری بخشی از سیستم جوشکاری است که در این مقاله به طور کامل به آن خواهیم پرداخت، و شما را با انواع الکترودها آشنا خواهیم کرد.

جوشکاری دستی و رباتیک

الکترود جوشکاری چیست؟

سیم مفتول جوش یا گرافیت یا الکترود جوشکاری جهت پر نمودن فضای خالی مابین سطوح به شکل دائم و محکم استفاده می‌شود. البته جنس الکترود بستگی به تجهیزات جوشکاری دارد، و در واقع می‌توان گفت که به کمک الکترود مراحل جوشکاری انجام می‌شود. دورتا دور این سیم جوش مفتولی فلزی پوششی با نام  فلاکس پوشانده شده است که عبور دهنده جریان برق به شمار می‌آید.

الکترود جوشکاری که ماده‌ای رسانا به شمار می‌آید، از یک سمت به طرف فلزی و از سمت دیگر به یک بخش غیرفلزی در یک مدار وصل می‌شود که بین آن ارتباط برقرار می‌کند. واژه الکترود از کلمه یونانی الکترون و هودوس گرفته شده است. روش‌های مختلف برای پر کردن درز جوش وجود دارد که برخی از آن‌ها عبارتند از:

  • نوسان دایره‌ای
  • شکسته و بسته
  • محور الکترود
  • زیگزاگی

این روش ها سبب افزایش استفاده از گرده جوش می‌شوند.

آشنایی با انواع الکترود جوشکاری

روش شناخت الکترود جوشکاری

الکترودهای جوشکاری با استاندارد AWS نام گذاری می‌شوند. این استاندارد که مخفف جامعه جوشکاران آمریکا می‌باشد، یک استاندارد بین‌المللی است و به همین علت هم الکترود جوشکاری بر این اساس نام گذاری می‌شوند. در ادامه یک نمونه از نام‌های الکترودها را بررسی می کنیم.

الکترود جوشکاری E8018-B2

طبق استاندارد American Welding Society، حرف E برگرفته از نام الکترود می‌باشد که پیش از یک عدد چهار یا 5 رقمی می‌آید. این الکترود جوشکاری در جوش قوس الکتریکی می‌شود. در جوشکاری با گاز از حروف RG استفاده می‌شود. استحکام کششی جوش با ارقام بعد از E نمایش داده می‌شوند.

در الکترود E60 xx، عدد 60 استحکام کششی (60 k.s.i یا 60000PSI ، 100 k.s.i یا 100.000) می‌باشد. این استحکام کشش جوش، بر اساس جوش AS (Welded AS) یا تنش زدایی بیان می‌شود که باز هم قوانین خودش را دارد. به عبارت دیگر در الکترود E8018-B2 مشخصات آن عبارت است از:

  • E = الکترود (Electrod)
  • عدد 80 = استحکام کششی (Tensile in KSI)
  • عدد 1 = موقعیت (position)، تمام پوزیشن‌ها یا کاربری‌های الکترودهای جوشکاری است.
  • عدد 8 = نوع پوشش و جریان (Type of coating and current)
  • 2B = ترکیب شیمیایی رسوب فلز جوش (Chemical composition of weld metal deposit)

الکترود جوشکاری دستی

آشنایی با انواع الکترود جوشکاری

اگر مقاله انواع جوشکاری وبلاگ ما را مطالعه کرده باشید، با انواع موقعیت‌ها و حالات جوشکاری آشنا شده‌اید. حالت‌های تخت Flat و افقی Horizontal از انواع آن‌ها می‌باشد که عدد 2 کاربری الکترود برای حالات تخت و افقی است. شماره 3 برای حالت Flat و 4 برای تمامی پوزیشن ها و همچنین حالت V-down می‌باشد. شماره 1 نیز همانطور که قبلا گفته شد، الکترود جوشکاری مناسب برای تمامی حالات می‌باشد.

در مورد جوشکاری شکاف‌های عمیق و درجا که وجود چندین گرده جوش روی هم الزامی است، از مواردی مانند E6010 استفاده می‌شود. در اینجا 60 کشش گرده جوش به حساب می‌آید. E همانطور که قبلا هم گفته شد، الکترودهای روکشدار هستند که در جوشکاری با «اکسی استیلن» مورد استفاده قرار می‌گیرند.

انواع الکترودهای جوش بر اساس پوشش عبارتند از:

  • آهک
  • سلولز
  • آزبست
  • خاک رس
  • اکسید سدیم
  • و غیره

در ادامه با برخی از این الکترودها به صورت مختصر آشنا خواهید شد.

الکترود سلولزی

الکترود جوشکاری سلولزی را باید در جایی کاملاً خشک و بدون رطوبت، که امکان نفوذ رطوبت را نداشته باشند نگهداری کرد. از این الکترودها زمان جوشکاری پایه و ریشه اتصالات استفاده می‌شود. در جوشکاری‌هایی که سرعت در آنها بسیار مهم است، مانند خطوط لوله؛ از این نوع الکترود استفاده می‌گردد.

جوشکاری دستی

الکترود قلیایی

کربنات کلسیم و فلورید کلسیم، از مواد پوششی این الکترود به شمار می‌آیند. الکترودهای کم هیدروژن هم نامی دیگر از همین الکترودها می‌باشد. معمولا در جوشکاری‌های ضخیم فولادی از این نوع الکترود جوشکاری استفاده می‌کنند.

الکترودهای اکسیدی

اکسید آهن مانند الکترودهای اسیدی سرباره ضخیمی دارند که در روکش الکترودهای اکسیدی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

الکترود روتیلی

اکسید تیتانیوم پوشش این الکترود بوده و جوشکاری در همه حالات را امکان پذیر می‌سازد. در فرآیندهای جوشکاری آلیاژهای ضد زنگ از این الکترود استفاده می‌کنند.

الکترود جوشکاری اسیدی

منگنز و سیلیکات آهن و سرباره ضخیم از ویژگی‌های این الکترود است که جهت جوشکاری سطحی و رفع عیب‌های قطعات در ریخته‌گری و... مورد استفاده قرار می‌گیرد. زمانی که فرآیندها بسیار حساس باشند این الکترود مورد استفاده قرار نمی‌گیرد.

معرفی جامع جوشکاری رباتیک

همانطور که خواندید، بحث جوشکاری بسیار پر جزئیات و پیچیده است. به همین خاطر نیاز خواهد بود، زمانی که بخواهید خطوط جوشکاری رباتیک خود را راه اندازی کنید به متخصصین این امر مراجعه کنید، تا تمام موارد را جهت طراحی و شبیه‌سازی و سپس راه‌اندازی خط در نظر بگیرند و در شرایط اعمال کنند. کارشناسان ربات کار در این زمینه مشاوره‌های عالی ارائه می‌دهند، زیرا تجربه کاری ربات کار تنها در ایران بالغ بر 18 سال می‌باشد.

طراحی سلول‌های رباتیک جهت انجام عملیات جوشکاری، یکی از موثرترین روش‌ها جهت جلوگیری از آسیب‌های جوشکاری توسط نیروی انسانی و زیان‌های جانی و مالی می‌باشد. این کار بر اساس اطلاعات خط تولید که از کارفرما و مهندسین آن خط بدست می‌آید با شبیه‌سازی سلول رباتیک شروع می‌شود. پس از شبیه‌سازی و ارائه و دریافت تایید از کارفرما تجهیزات و ریز قطعات اعلام شده، و طبق شبیه‌سازی به ساخت و تولید تجهیزات شروع می‌شود.

سلول رباتیک جوشکاری بر اساس تجهیزات منی پولیتور (بازوی مکانیکی – شامل مفصل‌های مکاترونیکی متحرک بوسیله سروو موتورها)، هدایت‌گر یا کنترلر، پنل اپراتوری، سیستم جوش قوس الکتریکی، سیستم فیکسچر قطعه می‌باشد.

استفاده از الکترود در جوشکاری

ربات مناسب برای سلول رباتیک جوشکاری

مانند الکترود جوشکاری ربات‌های زیادی هستند که از آن می‌توان در سلول رباتیک استفاده کرد، اما ربات کوکا KR125 یکی از محبوب‌ترین ربات‌ها برای سلول رباتیک در ایران است که درجه آزادی مناسبی را ارائه می‌کند. درجه آزادی در ربات‌های جوشکار تا 7 درجه نیز وجود دارد، که البته معمولاً برای این سلول ها از ربات‌های 6 درجه آزادی مانند KR125 90L استفاده می‌شود. این ربات یکی از ربات‌های 6 درجه آزادی برند کوکا است که ظرفیت ترابری بالا و شعاع دسترسی زیاد از جمله ویژگی‌های این ربات به شمار می‌آید.

اطلاعات فنی ربات KR125 90L

سال ساخت: ربات های کوکا، از مهمترین ربات‌های صنعتی می‌باشند که از بدو ورود این نوع ربات‌ها شروع به تولید شده‌اند. به عنوان مثال یکی از ربات‌های موجود، سال ساخت آن به 1998 برمی‌گردد. این امر باید روی ربات مشخص باشد و همیشه توسط کارشناسان ما به کارفرما اعلام شود.

مدل  کنترلر ربات: KRC-1

تکرارپذیری: 0.2 میلی‌متر

وزن ترابری: وزن معمولا به صورت تقریبی اعلام می‌شود، اما این ربات تا 90 کیلوگرم را هم پشتیبانی می‌کند.

طول بازو: 1400 میلی‌متر می‌باشد.

ربات جوشکاری کوکا

مشاوره رایگان در زمینه راه‌اندازی خط تولید رباتیک

ربات کار با سابقه درخشان خود در زمینه اتوماسیون صنعتی و رباتیک توانسته است رضایت مشتریان بسیاری را جلب کند. جهت دریافت مشاوره کامل در مورد انتخاب الکترود جوشکاری مناسب یا طراحی و راه اندازی سلول رباتیک جوشکاری و ایجاد اتوماسیون صنعتی به روز، در خط تولید کارخانه و کارگاه‌های خود با ما تماس بگیرید.

📞    02634707178

🌏    https://robotkar.ir

https://www.instagram.com/robotkar.ir 🆔

🌐 Telegram : https://t.me/robotkar