برشکاری صنعتی چیست
برشکاری یکی از مهمترین فرآیندهای ساخت و تولیدی در صنایع مختلف است، و به حدی اهمیت دارد که اگر به صورت دقیق انجام نشود، ممکن دیگر اجزا خط تولید نتوانند به درستی فعالیت کنند. در هر صنعت معمولا یک یا چند نوع از انواع برشکاری را مورد استفاده قرار میدهند. در این مقاله قصد داریم شما را با انواع برشکاری در صنایع مختلف و برشکاری رباتیک آشنا کنیم.
نحوه دستهبندی انواع برشکاری
انواع برشکاری محصولات متفاوت نظیر ورق های فلزی، آلیاژهای آلومینیومی و... در ابتدا بر اساس دستهبندیهای مختلفی تقسیم بندی میشوند. به عنوان مثال برای برشکاری مواد غذایی میتوان از برش واترجت استفاده کرد، و این نوع از برشکاری برای مواد سخت مانند سنگ نیز تحت شرایطی خاص کاربرد دارد. معمولا کارشناسان صنایع با بررسی خط تولید و شرایط محیط کار، نسبت به انتخاب نوع برشکاری اقدام میکنند. در ادامه این مقاله با انواع برشکاری آشنا خواهید شد.
برشکاری گرم چیست
برش مکانیکی ورقهای فلزی و شمشها و همچنین میلهها با بالا بردن حرارت و دمای قطعات به اندازه نقطه ذوب برش داده میشود. در واقع در محل برش، دمای قطعه تا نقطه ذوب بالا میرود و مولکولهای فلز از یکدیگر جدا شده و برش انجام میشود. برش گرم خود به سه نوع تقسیم میشود:
- برشکاری پلاسما یا هوا برش
- تیغ ارههای دیسکی اصطکاکی
- برشکاری لیزری
از مزایای این نوع از انواع برشکاری میتوان به کاهش زمان فرآیند، حذف تراشههای حاصل از برش، و قابلیت سنکرون سازی با کامپیوتر و انجام حکاکی بسیار دقیق اشاره کرد. در برش ورقها در خطوط تولیدی که سرعت بسیار اهمیت دارد و افزایش سرعت خط یکی از مهمترین مزایا به شمار بیاید، استفاده از روش برشکاری گرم یکی از راه حلهای بسیار موثر میباشد.
برشکاری پلاسما چیست
جهت برشکاری به جای روش فلز به فلز، از سال 1980 به بعد برشکاری پلاسما برای ورق ها و صفحات فلزی مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش از یک تورچ یا مشعل برای دمیدن هوای فشرده با کمک یک گاز نجیب استفاده میشود، و جریان گاز به حالت پلاسما بین نازل و قطعه کار سبب ایجاد یک قوس الکتریکی شده و حرارت را تا 25000 درجه سانتیگراد هم بالا میبرد.
این امر سبب ذوب شدن ورق فلز از ناحیهای که قصد برش آن وجود دارد میشود. همزمان با آن، وجود هوا یا گاز پرفشار، مقدار فلز ذوب شده را از مسیر برشکاری شده کنار میزند. نحوه کارکرد این دستگاه به دو شکل میباشد. در روش اول مشعل در تماس با قطعه کار قرار میگیرد و برای ایجاد قوس الکتریکی از ولتاژ بالا استفاده میشود.
در روش دوم از انواع برشکاری پلاسما معایبی نظیر تشعشعات شدید رادیویی، حفظ فاصله اسپارک و برق گرفتگی وجود دارد. آیا روشی که این معایب را حذف کنیم وجود دارد؟ در ادامه به معرفی بهینهترین روش برای استفاده از برشکاری پلاسما بدون معایب آن خواهیم پرداخت.
برشکاری سرد
یکی دیگر از انواع برشکاری در صنایع، برش سرد است. برای بدست آوردن اشکال و ابعاد مورد نظر از ورقهای فولادی، از برشکاری سرد استفاده میشود. در روش برشکاری سرد، قطعات فلزی بدون نیاز به حرارت، برش میخورند. سرعت این روش نسبت به روش گرم کمتر میباشد، بنابراین اگر در خطوط تولید خود نیاز به سرعت بیشتر در تولید دارید، باید از روشهای برشکاری گرم استفاده کنید. ابزار و تجهیزات روش سرد، ویژه و خاص و منحصر به فرد هستند. این روش یکی از مدرنترین روشهای برشکاری به شمار میآید. صنایعی که از این نوع برشکاری استفاده میکنند عبارت هستند از:
✅ صنایع نفت و پالایشگاه
✅ صنایع سازه و سوله سازی
✅ صنایع خودروسازی سنگین و سبک
✅ ساخت و تولید قطعات خودرو و قطعات صنعتی و تجهیزات
ماشین آلات مورد نیاز برشکاری سرد
یکی از مهمترین روشهای برشکاری سرد CNC، ارههای دستی، دیسکی، نواری و واترجتها هستند. در این روش به دلیل اینکه از حرارت استفاده نمیشود، آسیب وارده به فلز بسیار کمتر بوده و خواص فیزیکی آن بسیار کمتر میشود. در این روش مزایایی همچون کاهش آلودگی محیط زیست و صرفه جویی در مصرف سوخت وجود دارد.
خط برشکاری رباتیک فلزات
برشکاری رباتیک، پروسه اتوماسیونی با دقت بسیار بالا، با افزایش سرعت و کاهش خطاهای برشکاری بدون هزینههای سربار میباشد. با استفاده از ربات میتوان از انواع برشکاری استفاده کرد. همچنین آنچه که از معایب برشکاری پلاسما در روش دوم یاد شد با این روش به صفر رسیده و به مزایای حداکثری برشکاری دست خواهید یافت. این خطوط انعطاف پذیری خوبی دارند و کاهش خطاهای کاربری سبب کاهش هزینههای جانی و مالی خواهند شد.
انواع برشکاری توسط ربات صنعتی
استفاده از ربات صنعتی برای برشکاری سابقه طولانی در جهان دارد، و چند سالی است که در ایران نیز متقاضیان زیادی پیدا کرده است. از دلایل این امر میتوان به دقت بسیار بالای ربات در انجام انواع برشکاری اشاره کرد. همانطور که با انواع برشکاری آشنا شدید، در ادامه قصد داریم شما را با برشکاریهای رباتیک مرسوم آشنا کنیم.
برشکاری پلاسما رباتیک
در برشکاری پلاسما رباتیک، انواع فلزات با ضخامت بین 2 تا 20 میلیمتر با سرعت و کیفیتی عالی برش داده میشود. سطوح متنوع و شکلهای مختلف به راحتی توسط رباتها برش داده میشوند و نیازی به کمک انسان در این فرآیند نیست.
برشکاری لیزر
از انواع برشکاری لیزری میتوان به CO2, لیزر فیبری و... اشاره کرد. موادی که برای برش آنها از برش لیزری استفاده میشوند عبارتند از کاغذ، چوب، پلاستیک، فلزات و... که در صنایعی مانند تولیدی تجهیزات آشپزخانه، دستگاههای ورزشی و اتومبیلها کاربرد دارند. در این روش از پرتو لیزری جهت ایجاد حرارت تا نقطه ذوب استفاده میشود. به طور کل برش قطعات فلزی و پلاستیکی توسط این روش قابل انجام است.
برشکاری واتر جت
در این روش از حرکت آب با سرعت بالا جهت برش استفاده میشود، و در این میان واترجت رباتیک با بالاترین سرعت و کیفیت این کار را انجام میدهد. سرعت آب در این روش، 2 تا 3 برابر سرعت صوت بوده و توسط پمپ با فشار بسیار قوی فشرده شده و سپس به طرف یک مخزن هدایت میشود. قطر نازلی که آب را با سرعت پرتاب میکند 0.1 تا 0.4 میلیمتر میباشد.
بازوهای رباتیک واترجت جهت حفاری، برشکاری و تمیز کردن سطوح و مشاغل پر خطری مانند کار در ارتفاع، در صنایع مختلفی مانند صنایع غذایی، نساجی، هوافضا، خودروسازی و صنایع الکترونیکی مورد استفاده قرار میگیرند. البته لازم به ذکر است که آب مصرفی آن برای همان سیستم قابل بازیافت است. در صورت استفاده از ربات واترجت ضایعات به حداقل رسیده و کیفیت محصول بسیار بالا خواهد رفت.
مهمترین پارامترهای ربات برشکار
مانند هر ماشین دیگری، رباتهای صنعتی نیز دارای پارامترهای مهمی برای انتخاب هستند. این پارامترها در واقع تاثیر مستقیم روی قیمت و کاربرد ربات دارند. معمولا برای استفاده از ربات در انواع برشکاری سعی میشود موارد زیر را در نظر گرفت:
✅حداکثر وزن بارگیری
✅وزن بارگیری نامی
✅تعداد اتصالات
✅دقت تکرار
✅طول بازو
علاوه بر اینها، سال تولید و ساعات کاری که یک ربات مشغول به کار بوده است نیز باید مد نظر قرار بگیرد. شما کارفرمایان و مهندسان گرامی میتوانید برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان با کارشناسان ربات کار تماس بگیرید و از مشاوره رایگان ما بهرهمند شوید. چنانچه درخواست فوری جهت قیمت و نحوه اجرای پروژه دارید حتما درخواست خود را در قالب نامه با تمام جزئیات به کارشناسان ما ارجاع دهید، تا در سریعترین زمان ممکن تمامی برآوردها و شبیه سازیها انجام شود.
نحوه عملکرد بازوی ربات در انواع برشکاری
معمولا تمام سلولهای رباتیکی که طراحی و نصب و راهاندازی میشوند نیاز به میز کاری دارند که سبب انعطاف پذیری بالا شوند. در انواع برشکاری رباتیک، معمولا ربات نیازی به حضور انسان ندارد، و با استفاده از چند ربات عمل گذاشت و برداشت Pick and Place نیز انجام میشود تا از ربات بتوان حداکثر سرعت را دریافت کرد.
ربات جابجایی با برداشتن قطعه کار و قرار دادن روی فیکسچر، بازوی خود را از محل برشکاری دور میکند و ربات برشکار با قرار گرفتن در محل تعیین شده، نسبت انجام فرآیند برشکاری اقدام میکند. پس از پایان برشکاری، ربات جابجایی قطعه کار برش داده شده را بلند میکند و در محل مشخصی قرار میدهد.
برای انجام این فرآیند میتوان به جای ربات جابجایی از نیروی انسانی استفاده کرد اما سرعت تولید به طرز چشمگیری کاهش مییابد و همچنین ممکن است با بروز خطای انسانی تولید متوقف گردد. علاوه بر اینها، به دلیل نیاز داشتن به سرعت بالا برای تولید، ممکن است خطرات جانی برای نیروی انسانی به دنبال داشته باشد. به همین خاطر به شما پیشنهاد میکنیم با دریافت مشاوره از شرکت ربات کار، بهترین و بهینهترین حالت ممکن را برای خط تولید خود ایجاد کنید.
ربات کار پیشرو در صنعت رباتیک
ربات کار اولین شرکت خصوصی در زمینه رباتیک است که توانسته با ارائه خدماتی بینظیر به شرکتهای مطرح داخلی، رضایت مشتریان خود را جلب کند. علاوه بر اینها در محل فعالیت این شرکت نیز یک نمایشگاه دائمی رباتیک وجود دارد که بازدیدکنندگان میتوانند با هماهنگی قبلی نحوه عملکرد رباتهای صنعتی را مشاهده کنند.
در صورتی که نیاز با ربات برای انجام انواع برشکاری را دارید همین حالا با کارشناسان ما تماس حاصل کنید، و یا در شبکات اجتماعی از آخرین پروژههای انجام شده توسط ربات کار دیدن فرمایید. برخی از پروژههای برشکاری انجام شده توسط متخصصین ما به شرح زیر هستند:
✅راه اندازی خط تولید رباتیک جوشکاری قوس الکتریکی (منیفولد دود پراید) 3 خط موازی هر خط شامل یک ربات
✅راه اندازی خط تولید رباتیک یال طولی شاسی پراید 2 خط موازی ، هر خط شامل سه ربات و یک میز دوار در شرکت حداد پرتو صنعتی
✅راه اندازی خط تولید رباتیک جوش قوس الکتریکی (جهت تقویت ستون پراید) و 4 خط موازی هر خط شامل 2 ربات و یک فیکسچر و...